Birobidzhan, Biro-bidjan, Birobidzsan. Ki tudja, hogyan írják, vagy hányféle képpen ejtik a nevét, de a Zsidó Autonóm Terület fővárosával kapcsolatosan nem is ez a legnagyobb rejtély. A hely, melyet a nevek jelölnek, Sztálin „alternatív Izrael”-je, mára virágzó, ám funkcióját vesztett terület. 1937-ben jellege még munkatábor, 2007-ben mégis 70 éves fennállását ünnepli. A New Angle Film dokumentumfilmje erről a történetről szól. 


 

 

Az Autonóm Terület 
 

         Budapesttől mintegy 11 000 km-re van egy negyed-magyarországnyi terület, neve: Birobidzan. Birobidjan a volt Szovjetunió tagállama, a Transzszibériai vasút vonalán fekszik, Kínától az Amur folyó választja el. Sztálin a Biro és Bidzsan folyók közti területet jelölte ki arra, hogy az oroszországi zsidókat egy helyre telepítse, megteremtve ezzel az első zsidó autonóm területet. A deportálást követően a zsidók kötelező mezőgazdasági munkával, szovjet mintára építették fel első városukat. Az idők során a rendszertől folyamatosan elszakadva elszöktek, elvándoroltak Izraelbe és az Egyesült Államokba, ma a lakosság mindössze 5%-a zsidó. 

Itt kapcsolódunk be mi a történetbe. Birobidjan Zsidó Autonóm Területként áll ma is, immár 70 esztendeje. A sztálini rezsim alatt eltitkolták, ma pedig már nincs a világ látómezejében. Nem cikkezik róla a világsajtó, nem tanítanak róla még a rabbiképzőkben sem. Birobidjan mégis halad a maga útján: ma egy fejlődő térség fontos városa.

Szerző: zsofi82  2009.03.02. 03:01 1 komment

Címkék: birobidjan zsidó autonom terület

A bejegyzés trackback címe:

https://kabarcz.blog.hu/api/trackback/id/tr100974662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czoli 2009.03.22. 11:31:44

Annyira jó, hogy képviselni tudjuk, amit tudunk, amik vagyunk. Nem várhatjuk, hogy valami tehetségkutató, vagy impresszárió, vagy a tömeg ítélete, tv szerkesztő, utókor, fittyfene felfedezze az értékeinket. Képviselnünk kell. Azt is, hogy jó, hogy érték, amink van. És azt is, ami a másiknak van.
És ki kell tennünk az asztalra!
És én örülök ennek a filmnek, és tudom, hogy követi a többi.
És örülök, hogy Luca tud magas nézettséget csinálni, és tudom, hogy bármikor, bárhol meg fogja tudni tenni ezt az igényességével.
És örülök, hogy Rebi amibe fog, abban jó. Hogy mindig felhívja magára a figyelmet.
És örülök, hogy Balázs szívén viseli a környezet dolgait, és örülök, hogy elkötelezett az iránt, amiben hisz. Legyen az a biciklizés, a vonatközlekedés jövője, egy áruház, amit jól akar vezetni, egy lány, akit szeretni akar...
és örülök, hogy Hajnalkát megtapsolják, ha előadást tart. Hogy magához tudja vonzani a figyelmet, és megérinti a szíveket, és meggyógyítja a lelked.
és örülök, hogy Andrea tud nagyban gondolkodni, és újra és újra belevág dolgokba, és sikert ér el velük.
És örülök, hogy egy fél ország rajong Líviusért, a másik fele meg irigyli.
És örülök, hogy Tom képes boldoggá tenni a lányomat.
És örülök, hogy Ibolya mosolya besugározza a jelenlévők napját.
És örülök, hogy Isten mindenkinek megadta a képességet, hogy látszódjék!
És hálás vagyok Istennek, és nektek, hogy ismerlek benneteket.
süti beállítások módosítása