Ismét a Kabarczokkal van baj!

Ezúttal a nemzetközi tudományos élet nyugalmát borította fel a „kabarcz–probléma”. A zavart az okozta, hogy a Weschler intelligenciateszt Műveltség kategóriájába, az általános ismereteket vizsgáló témakörbe bekerült egy kérdés:

– Kicsoda Kabarcz Zsófi?

A tudományos világ azon túl, hogy egyként fölhördült, teljesen megosztott a kérdés megítélését illetően.

Vannak, akik egyetértenek Weschlerék intézkedésével, mondván: ez az ismeret ma már az általános műveltség elvitathatatlan része.

Mások szerint a Kabarczok már amúgy is túl vannak reprezentálva az általános közgondolkodásban.

A legnagyobb aggálynak azonban azt tartják, hogy a kérdés jogosulatlan előnyhöz juttatja az értelmi fogyatékosokat, tekintettel arra, hogy az inkább magas érzelmi intelligenciával bíró populáció körében ez az ismeret lényegesen elterjedtebb, mint pl. a műszaki értelmiség, vagy az ateisták körében.

Egyes történészek fölhívják a figyelmet arra, hogy hasonló eset már megfigyelhető volt korábban Indiában, amikor a Weschler tesztbe bekerült a kérdés: – Kicsoda Teréz anya?

Az intézkedést követően szignifikáns módon megnőtt a Kalkuttai hajléktalanok mért intelligenciaszintje, különösen a Wall Street képviselőivel való összehasonlításban.

– Ez a különbség azóta sem szűnt meg – emlékeztetnek az elemzők, akik hasonló jelenség bekövetkeztétől tartanak. 

 

http://varazslatosgladiatorok.blog.hu/

Szerző: czoli  2011.06.15. 09:25 Szólj hozzá!

Címkék: díj pál schiffer varázslatos kabarcz gladiátorok

http://www.jumpcut.com/media/dyn/e8/0e2f/d37d59323f26048c07806080ef/movie_thumb160x120.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kabarcz.blog.hu/api/trackback/id/tr682985325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása