vagolap01_7.jpg

 

Pünkösd közeleg. Készülődünk. Zarándokok sokasága készülődik. Somlyóra megyünk újra, mi ezúttal is a Zarándokvonattal, a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors impozáns szerelvényével.

Ez lesz az ötödik vagy talán már a hatodik alkalom, hogy a vonattal megyünk. Szeretjük ezt az utat, ezt a miliőt, ezt a közösséget. Néhány éve írtam egy könyvet a Búcsúról, az utazásról, a vonatról. A könyv kapható a vonaton, nekem pedig alkalmam van dedikálás örvén beszélgetni a zarándokokkal, belenézni a csillogó szemekbe, meghallgatni fölemelő történeteiket. Hálás vagyok mindezért.

Arra gondoltam, fölajánlom ennek az oldalnak az olvasói számára is, hogy hozzáférhetővé, megrendelhetővé teszem a könyvet. Megrendelhető itt üzenetben, a posta néhány nap alatt házhoz is szállítja. Talán segíthet a fölkészülésben is, vagy később az élmények rendezésében. a könyvhöz Papp Lajos professzor úr írt megtisztelő előszót, idemásolom kedvcsinálónak:

Megtisztelő előszó Papp Lajos tollából.

 

Kabarcz Zoltán nyeregbe hívja a magyarokat, de nem a lovaik nyergébe.

A Szűz Máriához igyekvőket hívja, a Babba Máriát minden évben megidéző - a csíksomlyói Kis-somlyó és Nagy-somlyó hegyek közti - nyeregbe.

Daczó Árpád Lukács atya, ferences szerzetes kísérletet tett arra, hogy megfejtse nekünk Csíksomlyó titkát. Hatalmas munkával rendszerezte történelmi emlékeinket, meséinket, legendáinkat, hogy bennünket a titkok gyökeréhez elvezessen.

Kabarcz Zoltán a vándor, az útleíró, a zarándok, a búcsújáró, a Kárpát-Hazában és a diaszpórában ma élő minden magyar számára teszi érthetővé Csíksomlyó titkát.

 Hogy mi ez a titok?

Csíksomlyó, a csíksomlyói búcsú a legújabb kori magyarság egymásra találása. Valami megmagyarázhatatlan érzésnek, az „Isten - hazaszeretet” élmény megélésének titka.

A könyv élménybeszámoló, a modernkori zarándoklatok minden apró részletére kiterjedő leírás. Leírja, hogyan találnak egymásra a világba szétszórt magyarok, leírja a közös Istenélményt és átvezet bennünket a Kárpát-Haza keleti határához, a Gyimesekbe, a Rákóczi-várhoz.

A közös örömeink, a kisebb és nagyobb nehézségeink, a magyarok pusztíthatatlan ereje, a románság bűntudatból származó félelme, mind-mind Csíksomlyó titkához tartoznak.

Az élményt igazán csak megélni lehet. Leírni nagyon nehéz.

 Kabarcz Zoltán kísérlete sikerült.

Aki a könyvet olvassa, közelebb kerül Csíksomlyó titkának megfejtéséhez és megérzi a magyarokban szunnyadó ősi erőt.

Megérti, hogy miért voltunk, vagyunk és leszünk egyre többen évről évre, számban sokasodva, lélekben erősödve Csíksomlyó nyergében és a Kárpát-Haza keleti határán.

  Papp Lajos

 

 

Szerző: KABARCZ  2017.05.05. 14:59 Szólj hozzá!

http://www.jumpcut.com/media/dyn/e8/0e2f/d37d59323f26048c07806080ef/movie_thumb160x120.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kabarcz.blog.hu/api/trackback/id/tr7712483305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása