Kritikus Tömeg, Critical Mass. Egy az Egyesült Államokból indult rendezvény, ami ma már a világ több száz városában több ezer biciklistát hív közös kerekezésre. Vajon mi a cél? Mi értelme van tömegesen összegyűlni egy szmogos nagyvárosban, annak is a legfőbb kereszteződéseiben, és lassú, véget nem érő tömegben hömpölyögni, mindössze pár kilométeren keresztül?

 

 A „mass” szócska nem véletlenül kapta a radikálisan hangzó „critical” jelzőt, mert a cél ebben az esetben oly kevéssé lehet a hétvégi kikapcsolódásra ösztönző kerekezés, ennél sokkal többet kell jelölnie: felhívást! Észrevételt, hogy a kerékpározás nem golf, és nem is a szegény diák sportja. A bringa a világ minden táján hatékony közlekedési forma, ami éppen a városban nyer értelmet. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott néhány fiatal egy évvel ezelőtt Székesfehérváron is, hogy nagyobb figyelmet kapjon kedvenc kétkerekű masinájuk az utakon.

 

A legelején tisztázni kell, hogy ez már rég nem egy önjelölt próbálkozás, amit néhány bohém világutazó városról-városra magával hurcol a csomagtartóján. A célként megjelölt kerékpározás népszerűsítésén, a kis csoport érdekeinek képviseletén rég túl van. Nem az a lényeg, hogy megkönnyítsük párezer ember munkába jutását. Ugyanis a kerékpározás térnyerése minden városlakó hasznát szolgálná, hiszen ez a leginkább környezetkímélő közlekedési forma a gyaloglás után. Mára a világ legtöbb városában problémákat okoz a túlzott autóhasználat. Légszennyezettség, zajterhelés, dugók, balesetek, szabadon használható tér csökkenése és még lehetne sorolni. A közlekedésből származó üvegház hatású gázok jelentik az ipari termelés mellett a legjelentősebb kibocsátást. Ezért jelentősége hatalmas a globális felmelegedés erősítésében, arról nem is beszélve, hogy a légúti megbetegedések növekvő számáért is felelős. Említhetjük itt persze az elrettentő rákos megbetegedéseket, de az enyhébb, ám hazánkban annál inkább népbetegségnek számító asztmás és allergiás megbetegedések is a következmények között szerepelnek.

 

A Critical Mass résztevői ma már több mint 15 hazai városban hasonló célokért harcolnak. Triviális, józan paraszti ésszel végiggondolt célokért. Nem utópisztikus álmokban ringatózunk, amikor lemondunk a volánfüggőségről, sőt még nem is a kényelmes hobbinknak tisztelgünk és nem is vagyunk olyan kevesen, akik ezt az egyszerű titkot felfedtük. Országosan ez a legnagyobb tömegeket megmozgató civil kezdeményezés.

 

Az idei budapesti kritikus tömeg már 80 ezresre nőtt. A főváros nagy számú résztvevője mellett a fehérváriak is szép számmal gyűltek össze. 2007. április 22-én találkoztunk először, a Föld Napján, amit 10-15 fiatal indított útjára a Királyok városában. Már akkor 350 biciklis kerekezett végig Fehérvár utcáin. Második alkalommal szeptember 22-én, az Autómentes Világnapon ez a szám 670-re növekedett. Idén, április 19-én pedig, az  eleinte esősnek induló nap ellenére is 520-an vettek részt a közös kerekezésen. Ez egy év alatt 48 %-os növekedést jelent és nem árulunk el túl nagy titkot azzal, hogy a következő, szeptemberi alkalommal tovább bővül a Kritikus Tömeg.

 

A célt azonban még nem értük el. Fontos, hogy ez a növekvő kritikus tömeg eljusson azokig a fülekig, akik hatással lehetnek a helyzet javulására. Ezért el kell érni, hogy a városi döntéshozók felismerjék a fehérváriak igényét egy élhetőbb város iránt és a kritikus tömeg és más civil kezdeményezések abba az irányba tereljék a városfejlesztést, hogy az mindinkább a fenntartható fejlődést szolgálja és az emberek minőségi életet élhessenek urbánusként is. Az eddigi kommunikáció szerencsére reménykeltő, ugyanis a nyitottság megvan a városvezetés részéről, azonban a konkrét eredmények eddig elmaradtak. Bizakodjunk, hogy egy év még kevés ahhoz, hogy a változások elinduljanak és az elkövetkezendő időszakban a cselekedetekig is eljutunk. Jelentsen az kerékpárút építést, belvárosi forgalomcsillapítást, tömegközlekedés fejlesztést. Addig is készüljünk a következő Critical Mass-re és gyűljünk össze a Mobilitás hete alkalmával még többen, még kritikusabb tömegben!

 

Kabarcz Balázs

Critical Mass Székesfehérvár

Szervező

 

Szerző: bkabarcz  2009.03.14. 13:37 1 komment

Címkék: civil székesfehérvár város kerékpár critical mass kezdeményezés túlzott autóhasználat

http://www.jumpcut.com/media/dyn/e8/0e2f/d37d59323f26048c07806080ef/movie_thumb160x120.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kabarcz.blog.hu/api/trackback/id/tr54999961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czoli 2009.03.17. 18:02:06

Azt kérdezted: tényleg jó ez? Beleillik abba, amit képviselünk? Nem tudtam válaszolni rögtön, mert elterelődtünk. Most mondom akkor: tényleg jó. És te illesz bele a képbe, és amit képviselsz, az mi is vagyunk. És így jó. Így gömbölyű.
süti beállítások módosítása