Mindenki ábrándozik olykor. Láttam – talán tegnap – egy asszonyt, ahogy kapargatta a sorsjegyét, talán reménykedett is a szíve mélyén, hogy nyer valamennyit. Az arca azonban nem árult el semmi meggyőződést, inkább fásult volt. Nem fedeztem fel rajta semmi bizakodást. Nem volt benne eltökéltség, vágy, nem volt benne hit sem. Csak kapargatta a sorsjegyét.

A remény szükséges az élethez, nem kívánom csökkenteni az értékét. De a remény és a cél között óriási a különbség. Nem csupán nagyságrendi, hanem minőségi. A remény a talán, a hátha, az esetleg. A cél, aminek a megvalósulásában hittel bízol, és hajlandó is vagy tenni azért, hogy megvalósuljon. A sorsjegyre alacsony tétet teszel, pár fillért. A céljaidra alkalmasint az életedet is hajlandó vagy feltenni.

Már aki, persze.

Az emberek többsége nem. Tudományos kutatások eredményei szerint az embereknek mindössze három százaléka tűz ki igazi célokat.

Sokan vitatkoznak ezzel, de ha azt javaslod, nos rajta, induljunk neki, meghátrálnak. Valami kifogás akad a legtöbb esetben. Vannak problémák.

Sok ember hosszan tudja sorolni a problémáit. Végtelenül és megállíthatatlanul.

 – Az a baj ezzel – mondják, és csak mondják, egészen addig, amíg be nem rekednek, vagy amíg bírod, vagy hajlandó vagy hallgatni.

A problémák valóságos dolgok, nem kívánom szőnyeg alá söpörni őket, de! a problémákkal való foglalkozás mindig energiát vesz el. Amikor sorolod, részletezed a bajaidat, újra átéled azokat, és ahelyett, hogy megoldódnának, az is lehet, hogy súlyosbodnak. Nem a problémákkal kell tehát foglalkozni, hanem a megoldásokkal. Viszont honnan tudod, mi a megoldás, ha nem tudod, hová akarsz jutni a jelenlegi helyzetedből, ha nem tudod, mi a célod.

hegymaszo.jpgA célok saját maguk adják a megoldáshoz szükséges energiát.

Célokra van szükség! Célokra lenne szüksége mindenkinek.

A Nyerd meg az életed című könyvünkben 8 pont található, a célok megvalósításának nyolc pontja. Azt állítjuk, hogy aki végigcsinálja a 8 pontot, bármilyen célját képes lehet megvalósítani. A sportcélokhoz is ez kell, szó van róla a Nyerő hármas-ban, nem hagyhattuk ki.

Valójában azonban csak hét pontra van szükség, mert a nyolcadik ez: Tűzz ki újabb célt! Mert célra a győzelem után is szükség van.

Győzz, és aztán győzz újra. Az élet hosszú.

 

Szerző: KABARCZ  2017.05.25. 10:54 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kabarcz.blog.hu/api/trackback/id/tr7512539363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása