Narcisztikus szülő.

 

vagolap01_2.jpg"A narcisztikus szülő tipikus jellemzője, hogy gyermekéhez annak kizárólagos birtokosaként kötődik ... (és) különös féltékenységgel figyeli gyermeke önállóvá válásának folyamatát." Ennek eredménye az a jelenség, amelyre a narcisztikus kötődés, kodependencia, illetve társfüggőség kifejezést alkalmazzák — amelynek lényege, hogy abban a gyermek kizárólag a szülő érdekében létezik.” (A Wikipédia definíciója)

 Az ilyen szülőtípus hajlamos arra, hogy a sportoló gyerekével kapcsolatosan idealizált elvárásai legyenek. Saját önértékelését összekapcsolja a gyereke értékelésével, és ez mindig a teljesítménynek megfelelően változik.

 

 A gyerek akkor látja elégedettnek a szülőt, ha jól teljesít a sportban. Szeret büszke lenni a gyereke sportteljesítményére.

Vegyük észre a különbséget: nem a gyerekére, hanem a gyereke sportteljesítményére. Valójában ezek az Ő sikerei, valójában Ő futja a tiszteletkört a lelátók előtt, és Ő áll a dobogón, neki szól a himnusz. Szó szerint bearanyozza a gyerek az Ő életét.

A narcisztikus szülő éppen ezért nem akarja elfogadni az elvesztett versenyt, mert nem akar a reflektorfényből kijönni. Ilyenkor, a gyermekét hibáztatja, és visszavonja tőle a figyelmét. Megbántódik, megsértődik a saját kudarcot valló gyerekére.

Ezzel az attitűddel, a szülő nehezen tudja elfogadni az edző utasításait, mert mindent átenged a saját gondolati szűrőjén, és ennek megfelelően értékel. Más szakemberekkel is gyanakvó, gyakran ragaszkodik ahhoz, hogy a gyereke mindenben kitűnő legyen. Felülbírálja az edzésidőpontokat, összeveti az iskolai dolgozatok és különórák időpontjaival, valóságos egyszemélyes logisztikai központ. Ő dönt mindenről.

Elvileg feláldozza az életét, mindenhol oda teszi a vörös szőnyeget a gyereke lába alá, de a gyereknek kötelező a legjobbnak lenni.

A Dr. Karyl McBride által közölt tüneti lista (McBride, 2009) alapján, a narcisztikus szülői viselkedésre jellemző többek közt:

  • a szülő, ahelyett hogy saját érzelmeiért és tetteiért felvállalná a felelősséget, azt gyermekére hárítja.
  • gyermeke manipulálása, hibáztatása, megszégyenítése.
  • a szülő kontrollja alatt tartja gyermeke életét, gyakran az áldozat és mártír szerepében.
  • a szülő váltakozva despotikus és önző, majd depressziós.
  • a szülő megköveteli, hogy körülötte forogjon a világ, ellentmondást nem tűr és gyermekével szemben minden úgy kell történjen ahogy a szülő akarja.
  • a szülő elsődleges szempontja környezetének véleménye (szomszédok, barátok, család, munkatársak).
  • a szülő sértődékenysége és hosszan tartó haragtartása, ahelyett hogy megpróbálná a helyzetet feloldani.
  • a szülő gyermekét tulajdonaként vagy szolgájaként kezeli.
  • a szülő saját betegségeiért gyermekét okolja.
  • a gyermek gyakran érzi, hogy szülei őszintétlenek vele.
  • már gyerekkorában a gyermek szülei érzelmi igényeit kell, kielégítse.
  • a szülő gyermekét nem önmagáért "szereti", hanem valamely egyéb okból (pl. annak tehetsége vagy sikerei miatt).
  • amikor gyermeke problémáit szeretné vele megosztani, a szülő azokra saját problémaival "válaszol".
  • amikor gyermeke érzéseiről beszél neki, a szülő saját érzéseivel próbálja azokat felülmúlni.
  • a szülő féltékeny gyermeke egyes külső vagy belső tulajdonságára, olykor egyenesen 'verseng' gyermekével.
  • a szülő csak azokat a tulajdonságokat, jellemzőket, terveket, életformát, stb. támogatja gyermekében, amely szerinte őt "tökéletes szülőként" tükrözi kifelé.
  • amikor valamely meghatározó negatív esemény éri gyermekét, a szülő reakciója arra irányul, hogy ez miként érinti őt magát és nem arra hogy gyermeke miként érez emiatt.
Szerző: KABARCZ  2017.03.18. 19:12 Szólj hozzá!

http://www.jumpcut.com/media/dyn/e8/0e2f/d37d59323f26048c07806080ef/movie_thumb160x120.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kabarcz.blog.hu/api/trackback/id/tr9612349205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása