Tegnap egy idegen városban jártam. Idegen emberek idegen nyelven beszéltek körülöttem. Nagy volt a város, sok volt az ember. Kicsit elveszettnek éreztem magamat a nagy tolongásban. Nem ismertem senkit, viselkedésem hol tétova volt, hol megrökönyödött. Tűnődtem és bosszankodtam furcsa magatartásukon, viselkedésükön. Az emberek elébem nyomakodtak, lökdösődtek, átmentek a piroson, szemeteltek. Az autók ráhajtottak a zebrára, kerülgetni kellett őket. Bosszantó volt.

És akkor, hirtelen, ráeszméltem, hogy mindez csupán szokás. Szokás, azaz általánosan elfogadott viselkedésforma. Gyakran nincs mögötte semmi. Nincs mögötte bántó szándék, rosszindulat, kegyetlenség, szeretetlenség, még ha én így is érezném, még csak nemtörődömség sincs. Csak megszokás.

Ez az ember itt a kocsijában, félig a zebrán, ahogy pillantásra sem méltat, ahogy mosolytalanul kimered a szélvédőn, szintén egy ember. Ugyanolyan, mint én. Talán családja van, gyerekei, azokhoz siet. Amikor hazaér, megöleli őket, megcsókolja gyengéden, ajándékot visz, virágot a feleségének. Figyelmes a szomszédaival, gondosan végzi a munkáját, segítőkész.

Talán csak ez az egyetlen rossz szokása. Fölszedte valahol, talán nem is tud róla. Ha akarná, könnyedén elhagyhatná, hiszen nem jelent számára semmit. Lehet, hogy el is hagyja. Talán most tette ezt utoljára, és akkor nem marad több rossz szokása. Csak a jók.

És ez a szutykos kamaszkölyök is utoljára köpdösi szembe velem a napraforgóhéjat az utcán, csak, mert valamikor az utolsó héjakat is szét kell köpdösni. Azután hazamegy, kitisztítja a körmeit, átöltözik, segít megtalálni a kishúga elgurult kedvenc játékát, megkérdezi az édesanyjától, mit segíthetne, és lecsókolja a hitetlenkedő asszony örömkönnyeit.

Hiszen csak rossz szokás a legtöbb bosszantó, mások életét megnehezítő, idegesítő tulajdonságunk, pusztító és önpusztító káros szenvedélyünk. Rossz szokás, amitől megszabadulhatnánk a szeretet, a béke, az öröm, a boldogság kedvéért.

Saját magunk és mások boldogsága kedvéért. A kettő összefügg, szorosan összefügg. Nem nagy ár.

Talán csak egyetlen rossz szokásom van nekem is már, és ez is most fordul velem elő utoljára, hogy átadhassam magamat a jóknak, a szebb és nagyszerű jövőnek.

Hogy aztán hazamehessek, és tiszta szívvel mondhassam valakinek, aki fontos számomra: szeretlek.

 

 

Szerző: czoli  2009.03.21. 15:00 2 komment

Címkék: öröm boldogság béke szeretet bosszantó idegen város

A bejegyzés trackback címe:

https://kabarcz.blog.hu/api/trackback/id/tr701016291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsofi82 2009.03.21. 15:12:06

És ha mindenki arra törekedne, hogy egyetlen rossz szokása maradjon, akkor azt még esetleg meg is tarthatná. Hogy emlékezzen a világ, milyen is volt, amikor ebből mindenkinek több száz volt. És ha Mindenki megtartaná egy rossz szokását, azzal Mindenkinek keletkezne egy jó is. Hogy elfogadja a másikét. Hisz neki is van egy. Akkor könnyebb lenne minden.

czoli 2009.03.22. 11:14:15

@zsofi82: én nem bánom, ha valakinek vannak rossz szokásai. Hálás vagyok, hogy megtanultam, hogy ne tulajdonítsak neki szándékosságot. Különösen, hogy azt higgyem, nekem akar betartani.
Volt egy (vagy több) kísérlet amerikában, ahol egy útvesztőbe küldtek be egy agresszív bunkót, és a barátja irányíthatta kívülről egy térkép segítségével. a térkép persze rossz volt, a bunkó eltévedt, és agyon akarta verni a barátját. Nagy ráébredés volt, amikor felvilágosították, hogy nem volt szándékos a félrevezetés. Hogy ha valaki a lábadra lép a metrón, nem feltétlenül direkt ugrott rá! az agresszió csökkent. Szokás szinten is.
Hajnalka néha otthon felejt valamit, vissza kell menni érte. Néha bosszant a késlekedés emiatt. Tegnap Fehérvárra indultunk, de vissza kellett fordulnunk, mert itthon hagyott valamit. Éppen visszaértünk a kapunkhoz, amikor telefonáltak és lemondták az én programomat. Igy csak ők mentek keten, én maradhattam. Ha nem fordulunk vissza, amikor megszólal a telefon, már félúton lettünk volna.
Szóval még hálás is lehet lenni, a "rossz" tulajdonság lehet hasznos is. Isten kezében mindenesetre.
süti beállítások módosítása